Criteria

> Je relateert de eigen visie op leren, onderwijs en docentschap aan DBE. 

> Je kwaliteiten en ontwikkelpunten zijn het uitgangspunt voor je ontwikkeling nu, tijdens en na de BDB-leergang.

> Je beschrijft je ontwikkelproces en reflecteert erop.

> Je hebt actief bronnen onderzocht om je ontwikkeling te sturen.

Introductie

Om eerlijk te zijn keek ik ook op tegen deze leeruitkomst. Vooral toch wel omdat dit voor mij een enorme reis is geweest de afgelopen drie jaar, met vorige studiejaar als pittig dieptepunt voor mijzelf. Ik zal daar toch weer een beetje in moeten duiken om mijn proces te duiden en mijn ontwikkeling in kaart te brengen. Dat vind ik nog best wel pijnlijk. Begrijp me niet verkeerd: ik ben er goed uitgekomen en ben er sterker van geworden als persoon, maar ook absoluut als coach/docent (ik ga vanaf hier docent zeggen). De community of learners (COL) vond ik een fijn clubje. Ik denk dat ik binnen de COL in deze leerkomst het meest heb geleerd van mijn collega BDB'ers. Van alle oefeningen die we hebben gedaan, vaak in alle kwetsbaarheid. De gesprekken die we voerden, vriendschappen die ik eraan over heb gehouden. Die ik nu ook echt kan zien als vertrouwenspersonen of als ik het even niet weet of het ergens lastig mee heb binnen het onderwijs, hen altijd kan aanschieten en dan is die band er ook gelijk na een jaar BDB samen. Wat ik ook heel mooi vond is dat je niet alleen bent. Niet alleen in moeilijke tegenslagen, onbegrip of juist overwinningen. Soms huilden we, soms lachten we en soms hadden we er ook gewoon even helemaal geen zin in of tijd voor. Het heeft mij vooral een spiegel geboden: hoe zien anderen mij? Hoe gaan zij om met dezelfde twijfels en angsten die ik heb? etc. Daarnaast heb ik ook te maken gehad met veel uitdagende situaties rondom studenten. Depressie, suïcidaliteit, gendertransitie, rouwverwerking, pestverledens...


Iets waarvoor ik totaal nog niet bekwaam was. Het enige wat er in mijn rugzak zat was persoonlijke ervaring en mensenkennis, maar ook een heleboel oud pijn en een trauma. Ik had hier al wel langer hinder van in het leven, maar altijd op een manier waarin ik het nog 'makkelijk' onder het vloerkleed kon schuiven. Little did I know: dat was met deze baan echt niet meer mogelijk. Ik ga deze leeruitkomst structureren met de three act structure.

Deze narratiestructuur suggereert dat er drie "werelden" zijn  in een goed gestructureerd verhaal. Deze worden door verschillende theoretici diverse namen toebedeeld, zoals Akte Een, Akte Twee en Akte Drie. Zelf geef ik net als Snyder (2014) de voorkeur aan "These", "Antithese" en "Synthese”. Een andere vertaling van Field (2007) die mijns inziens gelijk de functie wat meer weergeeft is: “Set-up” - “confrontatie” - “resolutie”. 

In de basis zet de eerste akte (these) de wereld, het doel van het hoofdpersonage (the hero) en de conflicten en obstakels die hem verhinderen zijn doel te bereiken op. De tweede akte verhoogt de inzet voor het personage om het doel te bereiken, waardoor het conflict escaleert. De derde akte lost het verhaal op met ofwel het bereiken van dat doel of een mislukking. Een goed eind of een slecht eind dus. Lees vooral verder om uit te vinden of mijn verhaal een happy ending heeft... 

Thesis / Set-up

In Maart 2021 werd ik aangenomen als coach bij NHL Stenden. Zonder enige vorm van on boarding werd ik voor een eigen groep gezet en aan mijn lot overgelaten. Eerst nog online (Covid-19) en halverwege de module (Marketing 2) hybride lessen. Ik vond dat achteraf gezien heel onverantwoordelijk, maar eerlijk is eerlijk: je leert het wel snel door te doen, op je bek te gaan, uit te proberen zonder dat er iemand op je vingers kijkt. Dat beviel mij toen wel, dus ik had een beetje de houding van "mijn naam is haas" en ik doe mijn dingetje wel. Online was ongemakkelijk, maar ook wel een soort veilige start. Je kon notities ernaast houden en spiekbriefjes hebben en nog steeds heel spontaan overkomen. Dit ging mij allemaal wel makkelijk af en ik merkte al snel dat ik aansluiting had met deze groep leuke studenten en ik ook veel passie en kennis uit het werkveld kon inbrengen. Het ongemak werd al snel omgedraaid in genieten. Toen ik de (sommige) studenten ergens halverwege de module voor het eerst in het echt zag, had ik al snel door dat dit toch wel echt heel anders is. Je moet echt veel meer leveren, sneller schakelen, maar vooral als een soort kip zonder kop die hybride vorm uitvinden. Ik vond dat helemaal niets, maar het was wat het was... gekke tijden. Kan er mij nu zo weinig bij voorstellen nog dat we dat deden. Ik merkte ook al nel dat het lesgeven veel raakvlakken had met mijn acteursschap. Werken met stem, houding, lichaamstaal, verhaal en structuur, vorm en natuurlijk: een publiek. Was dit dan mijn roeping geworden? Naast mijn eerste eigen ateliergroep kreeg ik na de zomervakantie ook afstudeerders om te begeleiden en twaalf mentorstudenten onder mijn hoede.

POSITIEVE ASPECTEN

VERBETERPUNTEN

Feedback studenten gehele semester 4: GROW

Zoals aangegeven heb ik ​ook nog een aanvullende questionnaire uitgezet richting alle studenten in het semester met wie ik te maken heb. Een totaaloverzicht van deze questionnaire-resultaten:



De vragen die ik hierbij stelde staan ook hieronder, met daarbij een aantal van de antwoorden van studenten. Ik heb dubbelingen er hier en daar wat uitgelaten. Anders wordt dit een boekwerk.

> Wat zijn goede aspecten van Kevin als coach/docent en w aarin kan hij nog verbeteren?

"Ik vind hem op dit moment de beste docent van CB dus ik heb niks aan te merken, ik vind zijn colleges altijd ontzettend boeiend en makkelijk te volgen."

"That he really loves his job and enjoys teaches/ telling us about his own experiences in the work environment/ media landscape"

"Kevin is very energetic and always encourages students to be interactive and come out of their shell. He is also very direct which makes guidelines clear for me and is helpful. Sometimes maybe a bit too direct :)"

"Kevin, you’re truly loving your job and it’s just so so obvious! You love working with students and you’re giving 110% to us!"

"He puts a lot of effort in work and gives us extra information that is actually useful and interesting. Explanations are always clear and understandable, also atmosphere at the ateliers is really nice without any unnecessary formality, which makes it way more comfortable to be there. We always can ask questions and he always puts an effort to give us good reply."

"Sympathiek, jong, herkenbaar, vrolijk, grappig. Verbeterpunten: soms snel afgeleid

"Kevin is a very kind and attentive coach. He sees everything and his people skills always come to use. His openness and down to earth communication helps to feel comfortable, yet sometimes this distracts a little from the more studious topics."

"Only thing that maybe would be beneficial is to have from time to time semestrial structure ateliers- like what assignments we have to do, what do we have to include in our portfolio at the end, not that we can’t check that ourselves but it’s a bit easier when you have a clear structure already" 

"De goede aspecten van Kevin zijn dat hij erg betrokken is. Zo is hij altijd in de stemming voor een informeel praatje met zijn studenten. Ook tijdens zijn lessen komt dit naar voren. Zo maakt hij onderwerpen persoonlijk door voorbeelden aan te halen waar hij aan heeft gewerkt. Dit zorgt ervoor dat ik als student Kevins interesses en kwaliteiten steeds beter leer kennen. Kevin is wel snel afgeleid op bepaalde momenten, ikzelf vind dit niet storend en kan het wel begrijpen."

Reflectie:  
Echt heel leuk om dit te lezen, omdat het nu steeds zichtbaarder wordt wat de grote lijnen zijn in alle feedback: van collega's in de video's en geschreven feedback, de opgehaalde feedback van studenten, wat ik op de vloer hoor en mijn eigen reflecties. Bizar. Voornamelijk duidelijk dat mijn energieke en betrokken houding ook hier weer wordt benoemd evenals mijn inhoudelijkheid en informele houding en humor, maar ook mijn directheid. Als kritiekpunt: het snel afgeleid zijn. Dit komt natuurlijk van de studenten uit hele semester, niet per se bij mijn ateliers, maar daar heb ik dat snel: als iemand zit te kletsen of andere geluiden maakt, of duidelijk niet meedoet, of bouwgeluiden op de gang. Dit laatste verstoorde een college van mij en ik kreeg er gewoon een error van. Die focus en rust moet ik meer aan werken.

> Hoe zou je Kevin's coachingstijl omschrijven? 

"Kevins coaching style is a balance between informality and structure. Kevin comes across as approachable and relatable and his coaching style creates a comfortable environment for freedom of expression. At the same time, he emphasises on creativity and engagement, actively managing the learning environment to ensure it's conducive to both exploration and discipline. He maintains high standards, being strict when necessary to uphold academic results and expectations. Overall, it's a dynamic approach that encourages active participation while maintaining a sense of order and accountability."

"Good and clear explanations with simple (in a good way) and understandable language. He puts a lot of effort in the information and tools he gives us. Good atmosphere without unnecessary pressure on us. I like that it’s clear that he is offering us a lot of information and tools, but it’s clear that’s it’s our responsibility to “take” it. A lot of energy

"I think Kevin his style is very loose. When you have a question about assignments he tries to explain it to you while using actual examples of the workfield, which I find inspiring. I think he adjusts to the need of the student what not a lot of teacher do"

Verder worden er nog woorden genoemd als: Actief, energiek, engaging, informatief, fun, insightful, very loose, open en enthousiast

Reflectie: 
Volgens de studenten Informeel, gestructureerd met een toegankelijkheid, los, dynamisch en relatable. Ik creeër een comfortable omgeving met een vrijheid voor expressie. Ik heb hoge standaarden en verwachtingen en ben strikt waar nodig. Aanmoedigend tot participatie. Ik leg helder uit en gebruik goede voorbeelden uit mijn praktijkervaring. Ik pas me aan op de needs van de student. Dit beschrijft wel mijn stijl zoals ik die ook wel. Ik zie hier niet zoveel kritische kanttekeningen en de antwoorden zijn fijn, komen overeen met hoe ik mijn coachingstijl probeer na te streven.

> Is Kevin benaderbaar als coach/docent? 

"Yes! Never had the feeling that I can’t talk to you. Amazing coach! Every question of mine was welcomed with understanding and encouragement!"

"Yes, Kevin is very approachable. For me personally it is that he made me feel okay with the idea of that asking questions is not a burden for the teacher. I do find him sometimes not that approachable on Teams for questions because I sometimes don’t receive a responds on my questions. So he is the best approachable during atelier or at the uni and he never minds it that student approach him"

"Ja enorm, een van de weinige docenten die daadwerkelijk toegankelijk is."

"Heel erg. Ik heb met Kevin wel eens wat informeler contact in de gang of bijvoorbeeld na de les. Hier staat hij vaak voor open. Het hoeft allemaal niet zo zakelijk en dat vind ik erg fijn als afwisseling."

Reflectie: 
Lieve complimenten. Benaderbaar, altijd open voor vragen en ik moedig aan. Ik kan daarbij ook informelere gesprekken hebben met d studenten. Ik ben blij dit te lezen, want ik kan inderdaad ook strict zijn en veel van ze vragen, maar mijns inziens lukt dat goed als je toegankelijk bent en open staat voor de studenten. Ik krijg wel de kritiek dat ik online niet snel reageer. Ik antwoord soms als ik aan het sporten ben of zelfs op avonden en in het weekend, dus ik weet niet zo goed wat ik nog meer moet doen. Ik denk ook doordat de studenten dit weten, ze mij ook massaal opzoeken. Iets wat collega's al aangaven in de videofeedback. Ik zie soms door de bomen dan ook even het bos niet meer. Ik houd er inderdaad van dat studenten mij opzoeken, on the spot. Dat werkt het beste. Ik ga wel alerter zijn op dit punt, want ik vind het vervelend als ik berichtjes over het hoofd zie, of emails. Ik kan soms overwhelmed raken door de hoeveelheid communicatie op een dag, via email en Teams.

> Biedt Kevin uitdaging aan zijn studenten? 

"Yes, he challenged me to speak up more and come out of my shell to help me develop"

"Yes! He sets guidelines and rules. Agreements which if not followed wil have serious consequences."

"I would say yes because sometimes he gives recommendations but is not telling the way how to exactly do something, which still keeps it challenging to finish the assignment or solve some group problem.'

"ja, ik denk dat veel van de docenten veel van hem kunnen leren. Hij houdt de studenten vooral erg geboeid tijdens zijn colleges." 

"Kevin is not my coach, but what I’ve heard from my friends is that he does expect a lot, but in the way of “wanting them to succeed”, so in a positive/ motivating way"

"Kevin provides challenge to his students by explaining the big assignments by giving smaller assignments to try new things. For example an assignment in how to do competitor analysis like how he would approach it in his workfield, new things to try in leadership. It pulls the student out of its comfortzone what also is sometimes a challenge. So there is challenge enough" 
 
Reflectie:
Kan hier niet zoveel aan toevoegen. Fijne woorden. Ik denk dat ik inderdaad niet altijd "kwartje erin, antwoord eruit" ben, ik laat studenten graag ook zelf zoeken. Dat vinden ze niet altijd leuk. de serieuze consequenties vallen wel mee, dat is sowieso lastig in onderwijs waarin alles erg vrijblijvend is, maar als men de atelier agreements niet naleeft, krijg je dat natuurlijk wel terug van mij. daarnaast ben ik ook streng op consequenties in groepswerk. Als er drie strikes zijn gegeven door groepsgenoten omdat je niet bijdraagt of afspraken niet nakomt, heeft het geen zin om bij mij te komen zeuren. Dan sta ik de beslissende kant gewoon bij. Tenzij goede redenen natuurlijk. Zoals collega Abram al zei in de videofeedback: "Kevin is een goede bullshit-meter". Dat klopt wel echt. Het uitnodigen om uit de comfortzone te komen is iets waar ik veel aandacht aan besteed, ook binnen een-op-een-gesprekken. Dat vind ik leuk en uitdagend en ben blij dat dit soms ook echt lukt.

> Hoe geeft Kevin de studenten vertrouwen? 

"Openness and guidance. Always guiding students in the right way, but he only knows which is the right way because he listens and observes.

"I think we have trust to him because it is visible how much effort he puts and that he always trying to help us even if he might not know how to solve smth, or the information we ask for in the moment. Also, he is honest to us."

"His presence is very welcoming. He is friendly to everyone and makes you feel like he’s your best friend so you can actually talk to him as a coach, as a mentor, everything honestly!"

"I think Kevin gives trust as a coach in atelier by telling a lot about his own work experience. Makes what we need to learn seem more that we will actually use it in the future. And because of that he is telling about his experience, it gives the feeling that we get taught by someone who knows what he is teaching. Because he uses the knowledge we learn in his daily life, which makes me give my trust. Also his feedback is constructive. He tells you when you’re wrong and also tells you when it’s right, what also is trustworthy since it is straightforward."
 
Reflectie:
Kan hier niet zoveel meer op reflecteren, meer dan ik al heb gedaan. Dezelfde dingen komen naar boven als bij de feedback van collega's. Ik vind alleen het ietwat ongemakkelijk als ik voel als een beste vriend. Dat vind ik niet per se positief, maar ik denk dat het ook wat overdreven is in deze zin(?). Vriendschap gaat toch voor mij wel echt over hele andere dingen, of vooral meerdere elementen dan een docent die welcoming en vriendelijk is.

> Wat zou je nog kwijt willen? 

"I want to say that in my opinion Kevin is one of the best coaches of CB. Because of all his freelance work, we have a teacher who is still working in the field and that is knowledge that can not be taught out of a google scholar source."

"Please never stop doing what you do! We need more Kevins in this life!"

"Kevin is op dit moment echt de beste docent die CB heeft en ik denk dat de andere docenten veel kunnen leren van zijn manier van lesgeven." 

"So far, I’ve only had a great and positive experience with Kevin as my coach and I really appreciate him!"

"Don't burn out"

"Honestly, carrying the semester!! #slay"

Reflectie:
Don't burn out... Ja, er zijn drie mensen uitgevallen in dit semester alleen al. Ik snap wel dat studenten dit opmerken en ook die drukte bij ons zien. Ik doe er in ieder geval alles aan het zover te laten komen en mijn therapie en ontwikkeling heeft daar wel bij geholpen. Ik vind het fijn om te zien dat ze de ervaring die ik meebreng uit freelance-werk zien en waardevol vinden. Het is allemaal wel positief. De enige kritiek die ik eruit heb kunnen halen is: Soms iets te direct, niet altijd bereikbaar op Teams en het snel afgeleid zijn.

questionnaire-resultaten