Criteria

> Je analyseert een onderwijsleeromgeving aan de hand van verschillende bronnen.

> Je (her)ontwerp van de onderwijsactiviteit is zodanig gemaakt dat hij door een collega uitgevoerd kan worden.

> De gemaakte keuzes in het (her)ontwerp beargumenteer je o.a. aan de hand van literatuur.

Minor Film Business

Zoals in de introductie beschreven, heb ik aan een plan/opzet gewerkt voor een nieuwe minor voor Creative Business in opdracht van Robert Keun & Patrick Bemelmans. Hierbij heb ik Adriaan Bijl als externe expert betrokken. Ik ken hem goed en wist dat hij de perfecte persoon zou zijn om dit mee te doen. Adriaan Bijl is o.a. filmhistoricus en al jarenlang de Technical Coördinator van filmdistributeurs als Universal Pictures Nederland, Sony, Paramount en Disney. Daarnaast werkt hij als acteurscoach en scenarioschrijver, maar is hij ook een James Bond-kenner. Hij geeft ook al jaren gastcolleges over de Bond-franchise en Film Analyse. De afgelopen jaren heb ik hem wel eens ingevlogen voor gastcolleges. Hierbij hadden we vaak gesprekken over hoe slecht het (media)onderwijs aansluit bij de Filmindustrie en dat er een grote behoefte aan is om vroegtijdig jonge talenten te kunnen lokaliseren en klaarstomen voor deze industrie. Helaas is er maar weinig aanbod voor studenten die zich willen verdiepen in de film business en dan toch zeker de Nederlandse. Minoren zijn er niet en voor interessante courses moet je vaak naar het buitenland. De nadruk van deze minor ligt dus ook op de Film business. Een belangrijk detail, want productieminoren zijn er bijvoorbeeld al genoeg. Veelvuldig vragen studenten mijn hulp bij het vinden van een geschikte minor over de filmindustrie (mijn achtergrond ligt in de filmindustrie), helaas moet ik dan altijd tot de conclusie komen dat je voor goede filmanalyse-minoren naar Amerika moet en dat er hier vooral storytelling- en productieminoren zijn met als focus een absolute basis die ze eigenlijk al in het CB-programma hebben gelegd. Daar moet verandering in komen, vonden wij.

Atelier Ethiek, Psychologische beïnvloeding & Beeldtaal

Voor dit atelier heb ik de focus gelegd op onderwerpen die nu in het huidige semester een rol kunnen spelen en straks ook als potentieel atelier binnen de minor. Zodat het aan beide kanten een meerwaarde heeft. Hiervoor heb ik het IDOARRT design template gebruikt. Ik heb hier al veel mee gewerkt in de afgelopen drie jaren lesgeven en de BDB. IDOARRT staat voor intention, desired outcome, agenda, rules, roles en responsibilities & time. Dit format kan helpen om studenten effectief aangehaakt te houden binnen een les door duidelijk een doel, structuur en betekenis te geven/zetten aan het begin van deze les (Hyper Island Toolbox, n.d.). Daarnaast heb ik leerbogen gemaakt voor deze les om de studenten ook duidelijk te maken door welke fases we gaan en wat ze kunnen verwachten. Daarbij heb ik de verrassing niet weggegeven (het kijken van een propagandafilm op 16MM in de klas).

I - Intention
> It is the intention to broaden our knowledge together, by having a interactive session in which we respect each other (sensitive subjects) and inspire each other by expressing our point of view on the contents we will talk about this atelier.

> To learn more about our own values and beliefs in relation to the topics to learn more about the media professional you aspire to be

> To learn more about what you can do and say with visual language & narrative and your ethical responsibility when you work with content that can influence people.

DO - Desired outcome
After this atelier, you will have:
> developed knowledge in and reflected on how much influence you can have as a media professional and content creator
> thought about how you may or may not want to interpret that for your future ambitions to do something good with that power
> developed knowledge on psychological influence techniques in marketing & storytelling
> inspiration from examples of do's and dont's in the industry of content creation and content marketing

A - Agenda

R - Roles
Coach/teacher (me) - students

R - Rules (benoem dit liever als beloftes)
> We take care of ourselves, the materials we work with today and we leave the room clean.
> Always -but specifically today- we create a safe environment where there is room for out feelings and perspectives and opinions.
> We interact and we participate. The stuff we are talking about will always generate thoughts. I want to invite you to share these in order to create a interactive session where we can have good and fruitful conversations, so we leave the room inspired.

T - Time
We have an entire atelier of three hours for this session. See agenda and learning curves for a more detailed break-down.

E- Experiment
Ik vind het belangrijk om binnen deze les interactie te waarborgen. Daarmee wil ik met de studenten afspreken een actieve open 'learner' te zijn en niet een passieve, gesloten 'knower'. Zoals vaker in mijn portfolio genoemd: ik vind lessen, en colleges zonder interactie eigenlijk enorm in kracht en effectiviteit verliezen. Je hebt er niets aan om passief te leren. Alleen maar kennis overbrengen door zenden zal zeker een nut hebben, maar het bereikt veel minder dan als dit met interactie gepaard gaat. Samen leren. Zoals een mooie quote van Eric Hoffner (...) goed illustreert: “In times of change the learners will inherit the earth, while the knowers will find themselves beautifully equipped to deal with a world that no longer exists.” Zeker in een les als deze over een gevoelig onderwerp als ethiek en beeldtaal, dat hand in hand gaat met persoonlijke argumentatie, onderbouwing van mening en perspectief. Om dat meer te bevorderen kwam ik een uitbouwing van IDOARRT tegen: IDOARTT-E. De E staat voor experiment: je bouwt iets nieuws in je les om uit te testen met je studenten (Mischief Makers, 2020). Daarom ga ik fysieke elementen inbouwen in de les. We beginnen met een check-in waarbij de studenten per groepje een 35mm-filmtrailer in hun handen krijgen om letterlijk gevoel te krijgen met het medium film. Daarnaast neem ik mijn 16mm-filmprojector mee om de studenten de openingsequentie van 
Triumph des Willens  te laten zien. Een Nazi-propagandafilm van Leni Riefenstahl. Een betere gesprek-starter voor ethiek, psychologische beïnvloeding & beeldtaal kan ik mij niet bedenken...

Ontwerp van het atelier
Omdat de modellen die ik al kende -zoals de Double Diamond- veelal op praktische lessen zijn gericht met een design-doel als uitkomst, heb ik een andere theoretische benadering genomen. Met dit atelier wil ik graag dieper gaan en betekenisvol leren stimuleren. Zoals eerder genoemd wil ik dat de studenten leren kritisch te denken, vanuit verschillende perspectieven. Een theorie die goed past bij deze visie is: The Community of Inquiry Framework van Garrison, et al (2001). Het creëren van leergemeenschappen met betekenisvolle interacties vergemakkelijkt actief leren en cognitieve aanwezigheid (Dlamini, 2023). Volgens Payne (2009) is metacognitie een vereist cognitief vermogen om diepgaand en betekenisvol leren te bereiken dat zowel vanuit een individueel als sociaal perspectief moet worden bekeken. Leren manifesteert zich in een interactieve leeromgeving en groep met  social presence, teaching presence  en  cognitive presence.

Social Presence  kan beschreven worden als de mate waarop studenten zich kunnen identificeren en verbinden met elkaar in de leeromgeving.  Teaching presence  houdt in: ontwerp en organisatie, faciliteren van discours, en directe instructie, met als doel het realiseren van betekenisvolle en onderwijswaardige leeruitkomsten. Zij definiëren de derde dimensie  cognitive presence  als de mate waarin de docent en de studenten in staat zijn betekenis te construeren en te bevestigen door middel van aanhoudend discours (discussie) in een onderzoeksgemeenschap. In onderstaande figuur is duidelijk gemaakte welke rollencombinatie er binnen welke dimensie een belangrijk aandeel vormen (Garrison, et al, 2001)

De drie dimensies van aanwezigheid tonen de complexiteit van het docentschap en de verschillende rollen die docenten moeten spelen om een inclusieve leeromgeving te creëren. De docent heeft een verantwoordelijkheid voor alledrie de dimensies om hoogwaardige interacties te creëren tussen studenten onderling en in relatie tot de content. Ook de vorm, houding en de manier van kennisoverdracht is van belang. Garrison en Akyol (2000) benoemen ook het voortdurend onderzoeken van en deelnemen aan praktijkervaring als belangrijke elementen voor het bieden van die basis. Ik voel mij thuis in deze theorie en besloot daarom hierop mijn les te bouwen. Omdat in mijn ogen de bovengenoemde basis voor social presence en teaching presence wel gelegd is in mijn ateliers en je dat ook automatisch doet met de keuze van het ontwerp, focus ik in mijn lesontwerp vooral op ‘cognitive presence’ voor de inhoud.

Cognitive presence is het proces waarbij studenten kritisch nadenken. Om te worstelen met de inhoud, concepten, theorieën, principes of ideeën van het vakgebied van ethiek en beeldtaal in dit geval en om die informatie te begrijpen en te gebruiken met elkaar in deze les. Kritisch nadenken is zoals ik al eerder beschreef, iets wat ik hoog heb zitten in mijn rol als docent en mijn lessen.

Garrison (2017) beschrijft  vier fasen  die moeten worden gebruikt om Cognitive presence in de klas te ontwikkelen. Hieronder beschrijf ik deze fasen met daaronder direct de actie die ik eraan koppel voor mijn eigen lesontwerp

A triggering event : Een probleem of dilemma wordt geïntroduceerd, bij voorkeur één die interesse wekt bij de studenten. Ze herkennen het concept, probleem en context. En ze krijgen de kans daar mee te puzzelen.

> ACTIE: Centrale vraag, stellingname, discussie gevolgd door uitleg van de context rondom verantwoordelijkheid die je hebt als maker/media professional

Exploration : Leerlingen werken aan het begrijpen van de aard van het probleem of concept, divergeren, informatie-uitwisseling.

> ACTIE: Ik leg de verschillende thema’s uit die gelinkt zijn aan de centrale vraag en de context van deze les. Op basis van theorie. Daarbij heb ik steeds voorbeelden die we interactief bespreken en waarover we de interactie aangaan.

PAUZE

Integration:  Er wordt orde aangebracht in de informatie die in de verkenningsfase is verzameld. 

> ACTIE:  de vorige fasen hebben we verkend, nu gaan we dieper in op de materie met activiteiten waarbinnen ze de opgedane kennis toepassen en eigen maken. Herkenning van de theorie: wat zie je terug van wat we net hebben behandeld? Wat vind je daarvan? Wat is hier je mening over als je het bekijkt vanuit jezelf, een doelgroep en de ethiek? We gaan in deze fase smaller: wat betekent dit voor mijn eigen standpunt en wie ik in de toekomst wil zijn als media professional?

Resolution:  Er wordt een oplossing gekozen op basis van het werk dat in de integratiefase is gedaan.

> ACTIE: Omdat we niet echt werken aan een ontwerpvraag, of zoeken naar eenduidig antwoord (we zijn immers bezig met persoonlijke beargumentatie, en in ethiek bestaat geen absolute waarheid), zie ik resolutie meer als een slotgesprek waarop we een bepaalde consensus vinden met elkaar op basis van de slotactiviteit: het bekijken van de openingssequentie van  Triumph des Willens  van Leni Riefenstahl gevolgd door een ‘nagesprek’. Gevolgd door een afronding waar we teruggaan naar de centrale vraag en die samen proberen te beantwoorden op een persoonlijk niveau. Bekijk hier de slide-opzet van het atelier:


Hieronder zie je mijn lestontwerp op basis van bovenstaande theorie en de leerbogen.

Slides Atelier: Ethiek, Psychologische beïnvloeding & Beeldtaal