Criteria

> Je faciliteert interactie en communicatie tussen studenten en interne en/of externe stakeholders.

> Je begeleidt de studenten, door activerende interventies en werkvormen in te zetten, zodat de studenten zich ontwikkelingen ten opzichte van de leeruitkomsten.

> Je coacht studenten in het verwerven kennis en vaardigheden die leiden tot zelfregulerend leren en resultaatgerichtheid in het eigen leerproces.

> Je evalueert een eigen onderwijsactiviteit en analyseert de resultaten. In de analyse maak je de gewenste verbetering zichtbaar en onderbouw je deze. 

Introductie

Uitvoeren is de leeruitkomst waar ik naar heb uitgekeken. Binnen de afgelopen drie jaar binnen CB heb ik mijns inziens een enorme ontwikkeling doorgemaakt binnen deze leeruitkomst. Voor mij is dit ook samen met Bewust Docentschap de meest interessante. Hierin komt alles samen: wie je bent als persoon, je voorkomen, je lichaamstaal, je gevoel voor taal en communicatie, het overbrengen van een boodschap en kennis. Dit alles binnen een vorm die constant bijgestuurd kan worden op basis van ervaring. Door te doen. Wat breng je mee als persoon? Je achtergrond en voor mij heel belangrijk: mijn ervaring die ik op doe in het werkveld meenemen de klas in. Dit gaat heel vaak op gevoel en ervaring met alles wat er tot dan toe ik je rugzak zit. Ik zou binnen deze leeruitkomst nu wat gestructureerder aan de slag willen waarbij ik een fundament leg met reflectie, theorie en perspectieven & feedback van collega's en studenten. Om uiteindelijk dit alles samen te laten vloeien in een doordachte aanpak waarmee ik hopelijk steviger voor de klas sta.

Qua uitvoeren heb ik nu vooral te maken met de volgende rollen in het onderwijs:

Docent onderzoek: voornamelijk bij de module Marketing 2 (kwalitatief) in het oude CB, maar inmiddels ook binnen de nieuwe semesters vervang ik collega's in onderzoek, zowel kwalitatief als kwantitatief, vaak gelinkt aan marketing.

> Docent Marketing: dit is mijn hoofdexpertise en ook waar ik in eerste instantie voor ben aangenomen. Ik heb 2.5 jaar de marketing 2-module gecoördineerd. Hierbinnen was ik verantwoordelijk voor het bewaken, uitzetten en doorontwikkelen van de marketingleerlijn in het tweede jaar. Daarnaast als coach met mijn eigen ateliergroep en vele lectures/atelier XL.

PPD-mentor: studenten begeleiden op het gebied van hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

Feedback

Uiteraard heb ik ook feedback verzameld van diverse stakeholders die een interessant inzicht kunnen geven over mijn functioneren als coach/docent en mijn lessen. Allereerst heb ik 360 graden feedback opgehaald middels formulieren van diverse collega-coaches die ik heb uitgenodigd bij mijn lessen. Ook heb ik studenten gevraagd mij feedback te geven zowel in atelier met een starfish als met twee enquetes: over mijn coaching en de specifieke les (horend bij opname 2). De volledige resultaten van beide enquêtes vind je hier: 

enquêteresultaten

Als aanvulling en om meer diepere en eerlijke kritische feedback te stimuleren heb ik 13 collega's uitgenodigd voor de camera om op basis van 6 vragenkaartjes wat over mij en mijn rol als coach/docent en mijn lessen te vertellen. Dit heb ik als zeer waardevol ervaren. Hieronder een introductie op deze video's. Ik analyseer en reflecteer met deze uitkomsten binnen deze leeruitkomst, maar vooral ook binnen de leeruitkomst bewust docentschap. Voor deze leeruitkomst uitvoerder, gebruik ik vooral de 360 feedback van collega's en de enquete de ik heb uitgezet naar studenten.

De kaartjes die ik heb gemaakt voor deze feedback-videos en de vragen in de 360 feedback-formulieren zijn gekoppeld aan mijn leervragen, mijn rol als coach/docent en de 6 rollen van de docent. Deze 6 rollen van de docent (gastheer, presentator, didacticus, leercoach, pedagoog en afsluiter) geeft een aantal handvatten dat beschrijft wat ik kan doen om goed les te geven (Van Kralingen & Mostert, 2013). De rollen zijn geen afgebakende onderdelen maar zullen soms vloeiend in elkaar overgaan of samengaan. Van belang is dat ik mijzelf blijf voor de groep en geen docentenrol speel. Dit sluit ook weer goed aan bij mijn uitdaging waar ik veel naar op zoek ben geweest: wie is Kevin en wie is Kevin de docent? En hoe vloeit dat samen of juist niet?                                                           

13 COLLEGA'S GEVEN
FEEDBACK AAN KEVIN

Aan de hand van 6 kaartjes die gekoppeld zin aan min leervragen heb ik 13 collega's gevraagd om feedback aan mij te geven in min rol als coach/docent 
en om mij te beschrijven.

Zelf-analyse opname 1: Atelier XL

Wat ik wilde bereiken:
> Studenten op een interactieve manier de behoorlijke hoeveelheid theoretische kennis en know-how overbengen.
> Mijn eigen voorbeelden uit de praktijk gebruiken om enthousiasme en passie over te brengen en daarmee de student te enthousiasmeren voor dit onderwerp en er over te willen leren
> Een speelse opdracht met plezier samen uitvoeren zodat ze beslagen ten ijs komen voor hun eigen assignment in het semester

Waar ik op wilde letten:
> Mijn houding: hoe sta ik voor een groep? Wat is mijn fysieke lichaamstaal en gesproken taal? Sluit dit aan bij de studenten?
> Hoe kan ik in een vrij statische setting van een college toch mijn plezier overbrengen binnen een duidelijk structuur en met een informele open houding en coachstijl.
> Vinden de studenten het interessant, doen ze actief mee? Of slaat de kennis dood/verlamd het de student?

Acties
De communicatie en interactiviteitsbevordering wil ik bereiken door diverse acties. Het opstellen van een lesplan, diverse vragen en stellingen en ook in het moment reageren door spontane vragen te stellen en voorkennis en ervaring achterhalen bij de studenten en deze ook door hen laten inbrengen.

Een helder kader schetsen: wat gaan ze leren en wat kunnen ze verwachten? Hoe kunnen ze dit inzetten? Ik wil duidelijke taal gebruiken en moeilijke termen en begrippen tot leven wekken met voorbeelden uit de praktijk.

Ik heb een opdracht bedacht die past bij de theorie en waarop ze op speelse wijze met een mate van vrijheid aan de slag kunnen en de toepassing van deze theorie kunnen verkennen.

Feedback
Ik heb voor dit atelier XL geen feedback kunnen vragen aan de studenten vanwege tijdsgebrek. Dit heb ik gedaan bij de tweede zelfanalyse. Wel heb ik collega's gevraagd om feedback na afloop en heb ik 360 graden feedback opgehaald van een aantal collega's die bij dit lecture aanwezig waren.

Zelfanalyse
Heb ik bereikt wat ik wilde bereiken? Ik vind dit een vraag die lastig is te beantwoorden met een simpele ja of nee. Ik denk dat ik heel veel interactie heb kunnen bewerkstelligen. Er was erg veel dialoog met de studenten. Bij het terugkijken van dit college vind ik dat ook heel duidelijk: ik haak veel in op het moment. Dus vraag bijvoorbeeld diverse keren naar hun ervaring of perspectief bij diverse onderwerpen. Daarnaast zitten er diverse vragen-slides in mijn presentatie. Hierbij heb ik ook een microfoon afgebeeld om duidelijk te maken dat ik interactie verwacht. Ik heb -zoals je kan zien in het lesplan- ook geïntroduceerd in de introductie dat ik graag veel interactie wil en dat ik de studenten nodig heb om dit college waardevoller te maken.

Een nadeel van het geven van een college als deze, is dat je voor een relatief grote groep staat en je dus verstaanbaar moet zijn. Dat heb ik nu gedaan van achter een catheter. Achteraf gezien had ik toch nog wel eens willen experimenteren met een headset of een hand held microfoon en een pointer. In reguliere ateliers loop ik meer rond tijdens informatieoverdracht met een pointer, maar in een collegezaal vind ik dit een heel onrustig gevoel geven als ik rondloop tussen de rijen stoelen. Daarnaast heb ik af en toe wat notities nodig om mijn structuur helder in de gaten te houden en niet teveel af te wijken van mijn plan. Ondanks die statische setting vind ik wel dat ik een open en informele houding heb. Die past bij mij. Ik sta zelfverzekerd voor de groep en gebruik regelmatig humor om even de formele setting en de theoretische hoeveelheid te doorbreken. Ik merk dat studenten dat als ontspannen ervaren.

Door mijn achtergrond als acteur weet ik goed mijn lijf en stem te gebruiken. Ondanks dat het statisch is, zie ik wel dat ik gevoel voor timing heb. Als ik een grap maak of op een bepaalde manier mijn stem gebruik. Zelf denk ik wel dat ik dat nog beter kan dan in dit lecture zichtbaar is. Het was ook een vroeg atelier: 08:30. Dan is het toch lastiger jezelf in de juiste energie te krijgen, dat vraagt meer van je. Ik bereid mij altijd wel voor op een manier die lijkt op hoe ik mij als acteur voorbereid op spelen. Stemoefeningen, ademhalingsoefeningen en het liefst ook nog yoga vooraf. Ik doe dit regelmatig ook bij college's. Het is beide een verhaal vertellen, met je lichaam als instrument, mensen raken en bereiken. Ik houd daarvan en word daarom zelf heel blij van colleges geven.
 
In dit college vind ik dat ik soms teveel blijf hangen op een bepaald onderwerp en merk ik dat ik soms te lang doorga als ik bijvoorbeeld een praktijkvoorbeeld schets. Ook bij de interactie met studenten bleef ik soms te lang hangen en had het tempo wel wat hoger gemogen. 

De structuur is helder, maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik er teveel in wilde stoppen. Dit wil ik volgende keer echt inkorten. Aan de andere kant: ik had twee uren, maar daarvan had ik bijvoorbeeld meer tijd kunnen overhevelen naar het uur voor de oefening. Die bleek te kort, want het tempo daarin lag hoog en we kwamen niet tot volledige afronding. Ik moest daardoor ook mijn check-out wat gehaast en geïmproviseerd 'afraffelen'. Dit deed ik toen ik zag dat we al aan de tijd zaten en er al studenten de zaal verlieten. De opdracht ging verder heel goed. De studenten kwamen met geweldige voorbeelden en ideeën en ik was zeer onder de indruk van de creativiteit en uitwerkingen. Ik was ook bekaf na afloop, omdat er veel groepen aan het werk gingen en ik constant heen en weer liep. De hulp van de overige coaches was helaas niet heel actief, waardoor ik dat zelf moest opvangen. Tel daarbij op twee uren lecture en je bent eigenlijk niet gezond bezig. Ik merk dat ik dan de rest van de dag niet meer productief genoeg ben. Dat is niet duurzaam. Dat is een aandachtspunt voor mij. Tegelijk weet ik ook niet of ik anders zou kunnen: ik geef 100% en daarvoor heb ik energie nodig. Soms is het juist ook exact dat wat het interessant maakt en iets extra's geeft. Dit blijkt ook veel uit mijn gekregen feedback van collega's (zie Bewust Docentschap en hieronder).

Peer feedback
Na afloop van dit college (maar ook andere college's) heb ik collega's gevraagd mij feedback te geven op basis van de zes rollen van de leraar (Slooter, 2021). Mijn collega's Alastair Wright, Martin Eenkhoorn, Kim Vogelzang, Hanita van der Schaaf & Marieke de Back hebben dit voor mij gedaan. Alastair uitgebreid en de rest wat korter. Hiervan wil ik graag een aantal punten uitlichten:

Alastair:
"Kevin, you are a superb teacher and a force of nature. I know of very few colleagues who can provide such a valuable contribution to the programme as you. We are very lucky to have you. I for one wish I could emulate this somehow. I notice that students perk up and are immediately engaged when you start talking with them. Some of the main reasons for this are: 
-       connection with and in-depth recent knowledge of the industry 
-       clear passion for what you do 
-       fluency in both English and Dutch 
-       authenticity 
-       a down-to-earth attitude 
-       a great sense of humour 
-       a fast work pace when necessary 
-       very quick thinking
-       a strong link between our Gen Z students and the adult world 
-       motivating and fun to be around and have in our team"

Kevin: ik vind dit heel lief en ook wel heel gaaf om te zien dat Alastair mij goed kan beschrijven. Hij heeft veel van mijn colleges bijgewoond door de afgelopen drie jaren heen. Ik vind het mooi dat hij die passie ziet en mijn gevoel voor humor. Daarnaast vind ik het ook zeer waardevol dat hij beschrijft dat ik een sterke link kan zijn tussen Gen Z-studenten en de volwassen wereld. Daar hoop ik wel op en ben ook benieuwd hoe dat in de toekomst zal uitpakken. Zoals met alles in het leven: dat gaat voorbij. Jij wordt ouder, maar je studenten niet...

" 1. My biggest tip - you often refer to your own work in the industry, which gives you outstanding credibility. I sometimes find it disappointing that you don’t base your lectures more around this. You could, for example, take students through a whole project you did, using it as a framework to highlight all sorts of different steps, models, activities, pitfalls, tips, etc. This would provide unique insights and be hugely valuable, and could bring to life many aspects which we want students to be skilled at."
 
"2. Point 1 above could replace a lot of the theory which you present. Students understand that you know this very well and that you feel it’s important. But you sometimes try and cram way too much into a lecture, meaning not everything lands. You often have to rush through your material. You could use far fewer slides (less is more). Rather than you explaining all the theory, you could make students enthusiastic and get them to a place where they want to study more about it themselves. You then help them by suggesting the sources where they can find it."


Kevin: Ik vind dit interessant, zoals ik al zei: Ik heb de neiging om te veel in mijn les te stoppen en heb moeite om te beslissen wat ik eruit moet halen als ik het korter moet maken, enz. Ik vind het goed dat Alastair dit ook ziet en dit maakt mij er weer alerter op. Ik zou een volgende keer dit lecture wel eens willen proberen korter te maken. Zonder daarbij in te leveren op de kennis die student dient te hebben voor hun opdrachten. Ik vind het ook belangrijk met het oog op Gen Z's afnemende concentratievermogen. Die aandachtspanne en de afhankelijkheid van onmiddellijke voldoening zorgt er volgens Funk (2023) voor dat docenten hun onderwijsmethoden moeten aanpassen om diepe focus, kritisch denken en intellectuele nieuwsgierigheid te stimuleren. Ik probeer dit al te doen met raadsels bijvoorbeeld (zie zelfanalyse 2) en interactie, maar ik denk dat de behapbaarheid van mijn colleges daar ook echt nog beter in kunnen meebewegen.

Alastair geeft ook aan dat het goed zou zijn nog meer te refereren naar eigen werk en ervaring in de industrie. Dit verbaast mij enigszins dan weer, omdat ik dit eigenlijk al heel veel doe. Dit krijg ik ook terug als een sterk punt van mijn coaching/docent zijn in de feedbackvideo's van mijn collega's en ook de feedback van de studenten. Ik zou juist soms denken dat het minder zou moeten. Dus dat vind ik wel leuk om te lezen, hoewel ik mij wel afvraag: als ik dit nog meer doe, komt de juiste informatie dan wel aan bod? Uiteindelijk moet een lecture ook de beoogde theorie overbrengen die in het semester nodig is. Desalniettemin zou ik daar wellicht nog wel vormen kunnen gebruiken om dit nog meer samen te laten vloeien(?). Collega Hanita zegt hierover dat ik de aandacht vasthoud: "Vooral door heel veel aansprekende voorbeelden" en voegt daar nog aan toe: "Vooral door zijn kennis en ervaring hangen studenten aan zijn lippen". Hoe dan ook een interessante uitdaging, waar ik graag mee verder wil komende tijd.

Feedback op mijn rol als 'presentator': " Also all excellent. Your passion, humour, fluency and expertise make students want to listen to you." Kevin: Ik vind dit een mooi compliment. Passie, humor & expertise is wel een soort heilige drie-eenheid voor mijn coachingstijl. Over mijn rol als 'Gastheer' zegt hij nog aangaande de start: "All fine with important aspects. You are clearly in charge and ready to lead the session." Dat vind ik ook nog wel fijn. dit past ook wel bij wat Alastair zegt over mij in de rol van 'pedagoog': "You have sometimes, correctly, asked students to be quiet when they are talking and disturbing everyone. This sends a signal to everyone that you expect them to be listening and that you value what you are telling them." Martin zegt daarover: "He owns the roomIk vind het heel belangrijk dat er humor en plezier is, maar dat mag niet leiden tot ouwehoeren en het verstoren van de concentratie van andere studenten of die van mij. Daar spreek ik studenten direct op aan. Ik kan dan duidelijk de leiding pakken. Martin geeft over dezelfde rol ook nog dit aan: "Geeft een student complimenten en moedigt aan tot aanvulling op antwoorden. Leuk om met een traktatie studenten aan te moedigen tot interactie.Ik ben hier blij mee, want dat is wel wat ik graag wil creëren. Alastair vraagt daarentegen zich af of deze traktatie nodig is. Ik vind het zelf altijd een plezierige sfeer geven en het brengt er een extra speels element in en het werkt, heb ik meermaals gezien. Chocolade is de sleutel tot alles! Kim zegt hier ook nog iets over: "Geeft een student complimenten en moedigt aan tot aanvulling op antwoorden. Leuk om met een traktatie studenten aan te moedigen tot interactie." Marieke geeft bij mijn rol als presentator nog aan: "Heeft levendige manier van presenteren" daar durf ik wel voor in te staan. In mijn rol als afsluiter wordt de volgende feedback gegeven door Kim: "Vraagt om verdere verdieping in laatste deel slides" & Marieke zegt dit: "Een samenvatting/terugkoppeling naar de lesdoelen zou wellicht wat explicieter kunnen" Collega's zijn niet allemaal bij dezelfde les geweest, dus wellicht verschilt dit nog per les. Ik denk wel dat Marieke gelijk heeft. Ook Hanita merkt dit op bij een andere les "Dit heb ik niet waargenomen, hier zit mogelijk een verbeterpuntje?" Die terugkoppeling kan sterker, dat merkte ik ook tijdens het ontwerpen en uitvoeren van de les in de leeruitkomst Ontwerpen, waar ik met IDOARRT werk. Meerendeel van mijn collega's benoemen ook dat ik altijd de tijd neem nog lang te blijven na afloop voor vragen en interactie met de studenten. Hanita: "Kevin is heel benaderbaar, ook na het college komen studenten naar hem toe om vragen te stellen."

Hanita sluit nog af met algemene feedback, die ik erg lief vond: "Kevin, ik vind je echt een topdocent en een topcollega. Je onderscheidt je door je inhoudelijke kennis van marketing, in combinatie met je praktijkervaring. Je bent heel benaderbaar voor studenten. Je college’s zijn fantastisch. Je bereid ze enorm goed voor en door de vele praktijkvoorbeelden hangen de studenten aan je lippen (en collega’s trouwens ook). Ik gun het iedere student dat ze les mogen krijgen van zo’n inspirerende docent zoals jou. Richting collega’s ben je een fijne samenwerkingspartner. Je bent betrokken, neemt initiatief, werkt hard en hebt vooral heel veel humor. Ik word altijd blij van je!"

Daarnaast heb ik de afgelopen weken bij mogen dragen aan het inwerken van nieuwe collega Therez Walker. Zij werkte voorheen voor Hospitality Management en is dus een al ervaren coach. Therez liep met mij mee voor een aantal lessen. De uitgelezen kans om haar ook om feedback te vragen:

"My general observation of Kevins atelier on 4th April 2024 was that the students were very engaged from the beginning of class and maintained that energy throughout. It was a very friendly and open atmosphere where students were greeted and vice versa. As a guest to the atelier, Kevin also introduced me in a way that was relaxed, making sure the students knew why I was there and how I could help (my expertise being research). I felt hosted and there was a general feel that the students were being hosted very well. At the start of the class Kevin also utilized a very interesting and creative way to check in with the class. This was combined with the plan of action for the atelier session, and he was able to capture their attention and engage with them in a positive way. Students were also very enthusiastic based on their participation and positive attitude.The instructions/goals for the day was well communicated, in that Kevin was very prepared and was also sure to update/connect the students to the atelier journey, where they were in the semester and how goals should be aligned. Kevin was also very supportive to guide the students and answer any questions they had. I was also allowed to sit and observe the collaboration of students and comment on their approach.The atelier was very structured and students respected the time frame given to specific tasks/roles. The reflections at the end of the atelier were meaningful in that they allowed students to summarize their progress, get feedback from both Kevin, myself and fellow students. This was effective in my view because students were able to also reflect on how they should proceed.

For the second atelier Therez joined: "Again, the teacher (Kevin) used a different and creative approach for a check in and this not only get students engaged but it also energized them from the beginning of the class session. Students were also engaged in the recap, theory and instructions for the session ahead. They were also enthusiastic about the outcome or their goal and actively asked specific questions that would help them to achieve smaller tasks toward this goal. There was a general feeling that the rules were know to and respected by everyone and students became involved with how group tasks and collaboration can be shared/achieved. Students also felt accomplished towards the end of the session as they were able to achieve their goals, reflect on the process and share this with the class and other colleagues. Different approaches were supported and it was clear that students appreciated this."

Je vindt alle volledig ingevulde formulieren van mijn collega's hier:



Wat neem ik mee als aandachtspunten?
> De lesstof mag ingekort
> Nieuwe vormen uitproberen om de stof samen te laten vloeien met mijn praktijkvoorbeelden
> Strakker de tijd in de gaten houden
> Minder snel door de stof gaan, af en toe even een pauze inbouwen.
> De interactie op nieuwe en speelse manieren blijven aanmoedigen, het kan altijd meer!
> Mijn energie bewaken, zowel voor de groep als hoe ik de voorbereiding aanvlieg. Het is veel in weinig tijd!
> Betere terugkoppeling na afloop van de stof naar leeruitkomsten en assignments. Meer met IDOARRT structureren(?)

feedbackformulieren collega's

Check-in / Ice Breaker: raadsel 
Zoals aangegeven in mijn lesplan begin ik met een raadsel. Dit doe ik altijd in mijn SET-ateliers. Raadsels worden volgens Asimeng-Boahene & Baffoe (2014), ook wel orale literatuur genoemd. Ze vormen zowel een spel als een intellectuele verkenning. Raadsels kunnen daarom gebruikt worden als aanvulling en als een leidraad voor leerkrachten om kritisch denken te ontwikkelen bij studenten. Gelfand (1979) zegt ook dat doordat jongeren deelnemen aan raadsels, vermomd als een spel, belangrijke waarheden over het leven leren . Het helpt hen te leren over het bestaan van sociale waarden en deze te leren signaleren en op waarde te schatten . Raadsels zijn volgens hem essentieel voor het scherpen van de geest en het denkproces van de deelnemers. Daarnaast zou het bijdragen bij het ontwikkelen van intellectuele voldoening. Daarom spelen raadsels een pedagogische rol in het leven van mensen in de samenleving. Raadsels zouden volgens Ishumi (1980) helpen bij het vergroten van creativiteit, associëren, differentieren en het toepassen van oorzaak-en-gevolg denken.

Ik merk dat dit heel goed werkt en mijn studenten echt 'aan' gaan. Door het spelelement, maar ook de samenwerking wordt duidelijk bevorderd. In week 1 zie je vooral dat ze alleen maar oplossingen schieten, maar na een aantal weken stellen ze enorm intelligente vragen en vullen ze elkaar aan en helpen ze elkaar. Links zie je hoe dit ongeveer verloopt. Klik hier voor mijn raadseloverzicht.